Już tylko do końca sierpnia można zgłaszać produkty i usługi dostępne na polskim rynku.
Jakiego zatem produktu poszukiwać będzie jury? Organizatorzy zapewniają, że będą podchodzili do tematu holistyczne – zależy im na znalezieniu produktu przemyślanego, który odpowiada na potrzeby rynku, ale też proponuje coś nowego. Interesować ich będzie całość, czyli produkt, jego opakowanie i pomysł na zaistnienie na rynku. Ważne będą takie aspekty jak funkcjonalność, użyteczność, wygoda, a także wpływ na środowisko.
W 30., jubileuszowej edycji, debiutuje także nowa kategoria, czyli Food Desing, a jej ambasadorem, współtwórcą i jurorem jest Grzegorz Łapanowski, wybitny kucharz, dziennikarz kulinarny, autor książek i programów telewizyjnych.Ideą konkursu jest promowanie dobrego i innowacyjnego wzornictwa kształtującego polski rynek zarówno wśród ekspertów w branży, jak i użytkowników oraz potencjalnych klientów. Nagrodą główną jest możliwość posługiwania się szeroko rozpoznawalnym znakiem Dobry Wzór, który przez lata zdobył ugruntowaną pozycję na wielu rynkach.
Finałowe projekty będą prezentowane na corocznej wystawie pokonkursowej w siedzibie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie. Zgodnie z wieloletnią tradycją powstanie także katalog Laureatów Dobry Wzór 2023, który jest dodatkowym źródłem promocji dla nagrodzonych produktów i usług.
Z okazji 30-lecia Dobrego Wzoru wystawie pokonkursowej będzie towarzyszyć wystawa retrospektywna.
Zgłoszenia do Konkursu przyjmowane są do 14 września 2023 roku przez formularz konkursowy dostępny na stronie: : https://dobrywzor.com.pl/Przyznanie nagród odbędzie się podczas uroczystej gali wręczenia nagród w siedzibie IWP przy ul. Świętojerskiej 5/7 w Warszawie.
Dobry Wzór
To konkurs którego nie trzeba przedstawiać, to historia sama w sobie. Przez 30 lat jego trwania nagrodzono setki zaprojektowanych produktów, doceniono pomysłowość i ekspertyzę wielu projektantów. Wystarczy wspomnieć takie nazwy jak Pesa, Kler czy Bolesławiec.