Mowa o Speck Alto Adige ChOG - szynce z Dolomitów. Produkt ten we Włoszech cieszy się wielką popularnością i mieści się w pierwszej piątce najchętniej wybieranych. W Polsce szynka dostępna jest od niedawna.
12 września 2023 r. w Warszawie odbyło się spotkanie promujące włoski produkt regionalny szynkę Speck Alto Adige ChOG. Wędlinę produkowaną w Górnej Adydze, najbardziej wysuniętym na północ regionie Włoch, nad której produkcją czuwa Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG.
Szynka ta we Włoszech cieszy się wielką popularnością i mieści się w pierwszej piątce najchętniej wybieranych produktów, w Polsce dostępna jest od stosunkowo niedawna. Jak wyjaśniał Martin Knoll dyrektor Konsorcjum światowa sprzedaż tej certyfikowanej wędliny rośnie. Dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym cieszy się ona zainteresowaniem konsumentów w krajach europejskich, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie a także w Japonii. To, co wyróżnia Speck Alto Adige ChOG spośród około 40 certyfikowanych specjałów regionalnych, to proces produkcji, chroniona receptura i dbałość o detale, które wspólnie tworzą unikatowy smak i gwarantują wysoką jakość.
Produkcja ściśle kontrolowana
Szynka Alto Adige ChOG tworzona jest z chudej szynki z udźca świni. Etapy jej produkcji szczegółowo opisane zostały w księdze produktu, do której przestrzegania zobowiązani są producenci chcący używać oryginalnej nazwy „Speck Alto Adige PGI”. Proces wytwarzania łączy dwie metody konserwacji mięsa: północną, czyli wędzenie i śródziemnomorską, czyli dojrzewanie.
Początkowo mięso zostaje zamarynowane solą, pieprzem oraz kompozycją przypraw dobranych zgodnie z tradycyjnymi recepturami jej producentów. Etap ten trwa około trzech tygodni. W smaku Speck Alto Adige ChOG można wyczuć nuty rozmarynu, jałowca oraz liści laurowych. Ważne jest, by produkt końcowy, który trafia do sprzedaży posiadał mniej niż 5 proc. soli. Jest to warunek konieczny dla szynki Speck Alto Adige ChOG.
Następnie wędlina jest wędzona na zimno, na bukowym drewnie o niskiej zawartości żywicy w temperaturze maksymalnie 20 stopni Celsjusza. Przez kolejne 22 tygodnie dojrzewa na świeżym górskim powietrzu. Niezależny Instytut Badawczy kontroluje jej produkcję na każdym etapie, a także sprawdza artykuły trafiające do sprzedaży. Kontrolerzy testują je organoleptycznie, chemicznie i fizycznie tak, by mieć pewność, że wymagana jakość została zachowana. W jej produkcji bowiem nie ma miejsca na błędy.
Samodzielnie, czy w daniach?
Według mistrza kuchni wyróżnionego gwiazdką Michelin Herberta Hintnera szynka Speck Alto Adige ChOG to produkt zasługujący na miano specjału wszechstronnego - jak tłumaczył podczas wydarzenia - smakuje ona wyśmienicie zarówno podana samodzielnie, jak i użyta we włoskich daniach.
Szef Herbert Hintner opisujący menu na kolację galową
- Speck Alto Adige ChOG to produkt, który wzbogaci smak większości dań. Pokrojony w kostkę doskonale smakuje jako dodatek do sałatek. Wyśmienicie wzbogaca smak sosów do makaronu, czyniąc go głębszym i bardziej aromatycznym. Świetnie nadaje się też jako przekąska albo towarzystwo dla grissini czy serów - mówił Herbert Hintner, który przyznał się do bycia wielkim miłośnikiem rodzimego produktu.
Zgodnie z zaleceniami ważne jest, by przygotowując potrawy z tym rodzajem szynki, nie gotować jej. Dodaje się ją bowiem w ostatnim momencie, a temperatura dania wydobywa z niej wszystko co najlepsze: aromat i bogate nuty smakowe. Podczas wydarzenia prezentował on także, w jaki sposób przygotować szynkę do poczęstunku. Zwrócił uwagę, że produkt kupiony w foliowym opakowaniu warto rozpakować i napowietrzyć, bo tak jak w przypadku czerwonego wina, lepiej smakuje, gdy przez kilkadziesiąt minut „oddycha”.
Wydarzenie organizowało polskie biuro Italian Trade Agency, a udział w nim wzięli m.in. ambasador Republiki Włoskiej w RP Luca Franchetti Pardo i prezes Konsorcjum Ochrony Speck Alto Adige ChOG Paul Recla.
Misją Italian Trade Agency jest promocja włoskich firm, produktów Made in Italy na świecie, a także naszej kultury i tradycji. To nimi możemy się dzielić niezależnie od odległości między naszymi krajami. Widzimy wiele wspólnych cech w naszych narodach, a zdecydowanie to, co nas łączy to pasja do dobrego smaku. Jestem przekonany, że Speck Alto Adige ChOG, już obecny na sklepowych półkach w Polsce, będzie się cieszył coraz większym uznaniem wśród polskich konsumentów
– podsumował spotkanie Paolo Lemma, dyrektor polskiego oddziału Italian Trade Agency (ITA).