Welbilt to firma z ponad 90-letnim doświadczeniem w produkcji sprzętu gastronomicznego. Marka przez lata zdobywała zaufanie i uznanie Szefów Kuchni na świecie. Welbilt stawia na jakość swoich produktów, co pozwala na długotrwałe i bezawaryjne użytkowanie.
Szeroki wybór urządzeń pozwala na idealne dopasowanie produktów do indywidualnych potrzeb i preferencji klientów. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 5 najważniejszych korzyści dla branży gastronomicznej, które realnie wpłyną na zarządzanie serwisem oraz optymalizację budżetu firmowego.
Welbilt wprowadza na rynek nowoczesne rozwiązania i technologie, które ułatwiają pracę w gastronomii. Marka dba o ciągły rozwój swoich produktów, na bieżąco odpowiadając na potrzeby klientów. Dobrym przykładem jest funkcja ze sztuczną inteligencją ConvoSense w piecach z serii Convotherm.
ConvoSense to pierwszy na świecie piec konwekcyjno-parowy wyposażony w sztuczną inteligencję. Idealny pomocnik Szefa Kuchni, który oszczędzi do 97% czasu potrzebnego na ustawienia. Za pomocą specjalnej kamery sprzęt skanuje osobno potrawy umieszczone na każdym z poziomów GN/EN, dopasowuje idealną temperaturę, wilgotność i dobiera czas całego procesu dla mieszanych załadunków. Dla łatwej kontroli, wyświetlacz pokazuje aktualny etap gotowania lub pieczenia na każdej półce.
- Naprawdę zszokowało mnie, to co ten piec potrafi i jak można go wykorzystać. Byłem pod ogromnym wrażeniem, a wiele już w życiu widziałem - mówi Tomasz Purol, szef luchni i finalista V edycji Top Chef.
Oszczędność i ekologiaWelbilt działa na zielonej energii od 2009 roku, dzięki czemu zaoszczędził już 1 mln kg CO2. To, m.in. dzięki ecoCooking. Ta funkcjonalność idealnie sprawdzi się w przygotowaniu produktów o długim czasie pieczenia, takich jak pieczeń, rostbef i większe porcje pieczonego mięsa.
Funkcja ecoCooking uruchamia się indywidualnie od 30°C w trybie gorącego powietrza i ma realny wpływ na zmniejszenie strat ciepła i emisji CO2.
Ponadto piec Convotherm wykorzystuje technologię aktywnego czyszczenia ConvoClean, która zapobiega gromadzeniu się brudu i tłuszczu wewnątrz pieca.
- W obecnych czasach trzeba też zwrócić uwagę na znakomitą wydajność przy niskim poborze prądu i wody, a także możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie z gwarancją, że nie będą się przenikać zapachami i aromatami - podkreśla Szef Kuchni, Jarosław Walczyk (na zdjęciu).
Zautomatyzowane procesy gotowania i pieczenia - więcej czasu na detaleConvotherm jest jednym z najchętniej wybieranych urządzeń, który pracuje w trzech trybach: para, konwekcja z parą oraz gorące powietrze. Wśród funkcji bez których Szefowie Kuchni wprost nie wyobrażają sobie codziennej pracy wymieniają, m.in. regenerację na najwyższym poziomie jakości, także dla dań à la carte, czy wózka bankietowego. Funkcja Crisp&Tasty jest niezwykle przydatna - inteligentny układ aktywnego sterowania powietrzem dolotowym i odlotowym. Szybkie i niezawodne pieczenie i grillowanie – również przy załadunku trudnym produktem, takim jak np. natryskiwane mięso.
- Wybraliśmy te urządzenia, ponieważ w naszej branży niezwykle ważne jest przygotowywanie gorących posiłków na żądanie w idealnej temperaturze. Dzięki piecom Convotherm nasze kucharki mogą nie tylko gotować, ale także piec, grillować, czy podgrzewać. I to wszystko w tym samym czasie. To niebywała oszczędność czasu, przestrzeni, jak i pieniędzy - podkreśla Rafał Karasek, Lewiatan Żory.
Piece Merrychef z serii conneX cieszą się dużą popularnością. Dzięki zaawansowanej technologii tri-pleX, która łączy w sobie mikrofalę, konwekcję i gorące powietrze, można serwować idealnie chrupiące przekąski. To urządzenie doskonale sprawdza się szczególnie w małych punktach gastronomicznych.
Sprzęt dla małych i dużych w branżyGdy mówimy o kuchennych przestrzeniach, to warto nadmienić, że produkty Welbilt są także dopasowane do każdego wnętrza. Merrychef z serii conneX z komorą o średnicy 30,5 cm zmieści się w kuchence o szerokości 35,5 cm oraz na blacie o szerokości 60 cm. Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca, więc idealnie sprawdzi się na małych zapleczach kuchennych. Klienci mogą wybierać wśród dwóch wersji wykończenia - ze stali nierdzewnej oraz czerni węglowej. Estetyczne i designerskie wykończenie pozwala na front cooking na oczach gości.
Również piece konwekcyjno-parowe Convotherm można dostosowywać do swojego wnętrza. Są dostępne w wielu wersjach - także z większą ilością półek. Klienci mogą również na żądanie wybrać wersję grillową z osobnym odpływem tłuszczu, morską, a także do specjalnych napięć. Dostępne są piece iniekcyjne, bojlerowe, elektryczne i gazowe. Popularnością cieszą się również wersje przygotowane specjalnie do stołówek, cateringu oraz piekarni.
- Podoba mi się szeroki wybór modeli: od mini po wielopółkowe. Piece Convotherm poleciłem wielu osobom. Wskazuję na ich wybór każdemu profesjonaliście i osobom, którym zależy na niezawodności, oszczędnościach - stwierdza Jarosław Walczyk.
Wsparcie na prestiżowych imprezach kulinarnych na całym świecieNajlepsi kucharze na całym świecie wybrali Welbilt. Zaufała nam także Fundacja Klubu Szefów Kuchni, która korzysta ze sprzętów w trakcie różnych wydarzeń, m.in. WOŚP i Kongres Szefów Kuchni. Takie urządzenia, jak Convotherm, Garland wspierały utalentowanych kucharzy w trakcie światowych konkursów Bocuse d'Or oraz WorldSkills, a także na Mistrzostwach Dziczyzny, Wielkopolskim Kucharzu Roku i Kulinarnym Pucharze Polski.
Podsumowując, urządzenia marki Welbilt są na najwyższym, światowym poziomie i mogą być wsparciem dla każdego kucharza. Tak duża gama produktów, możliwości personalizacji do własnych potrzeb sprawia, że każdy może znaleźć coś idealnego do swojej profesjonalnej kuchni. To połączenie modnego designu, nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które nie tylko ułatwiają pracę, ale także dbają o oszczędności oraz ekologię na całej planecie.